Smještaj Hrvatska

Rezervirajte smještaj direktno preko vlasnika

Kuće za odmor i apartmani u Hrvatskoj
Bazen kućni ljubimci
perilica rublja sauna
perilica posuđa satelitska / kabelska TV
dječji krevet ograđeno imanje
pogled na more internet

Tkon

Otok Pašman (63km2) pripada zadarskom arhipelagu. Povezan je sa kopnom trajektnim linijama iz Zadra i Biograda. Tkon je najstarij naselje na otoku Pašmanu i potječe iz prvog stoljeća prije Krista. Stanovnici Tkona kojih je otprilike 700, najviše se bave poljoprivredom, ribolovom i turizmom. Ako tražite netaknutu prirodu u kombinaciji sa izvrsnom mediteranskom hranom, Tkon je mjesto koje tražite.

Što se tiče smještaja i apartmana u Tkonu, na raspolaganju su privatni apartmani, pansioni, kampovi i robinzon kuće. Turističke agencije će vam pomoći sa privatnim smještajem, ali i sa iznajmljivanjem brodova, bicikle ili skutera, a tu su i svakodnevni izleti u nacionalne parkove.

Osim nudističkog kampa Sovinje u Tkonu, tu su i dva privatna kampa Adriana i Brist kao i susjedni Ugrinic Oliva i Pinija. Smješteni su u sjeni stabala maslina i borova pokraj prekrasnih plaža. Na sjevernoj strani otoka sve plaže su pješčane. Od mjesta Ugrinić preko Tkona na jug nalazi se sedam pješčanih uvala koje se protežu duž 3 km. Javne plaže su Vruljica, Južnja i Ugrinić.

Južna strana otoka je strma i nenaseljena, ali su to privatna zemljišta odnosno uglavnom maslinici. Zbog udaljenosti naselja, a posebno tijekom berbe maslina, stanovnici su izgradili male kamene kuće koje se sada koriste u komercijalne svrhe. Svaka kuća je smještena na plaži, okružena stablima maslina i smokava sa vlastitom lukom i pristaništem. Svaka od njih ima vlastitu opskrbu energijom (solarnu ili plinsku) i vodom (iz spremnika – prikupljanjem kišnice). Ovo je idealno za one koji se žele odmoriti u samoći, odvojeni od ostatka svijeta uživajući u trenutku tradicionalnog načina života na otoku.

Bogata morska flora i fauna otoka Tkona idealna je za ronjenje. Čisto more i struje koje se mijenjaju svakih osam sati san su svakog ronioca dok je ljetni vjetar maestral idealan za surfanje i jedrenje.

Kuhinja u Tkonu je mediteranska i nije se promijenila stoljećima. Za početak, dobar je dalmatinski pršut u kombinaciji sa domaćim sirom. Morate probati njihov goveđi gulaš ili pečenu janjetinu i naravno sve vrste svježih morskih plodova kao što su hobotnica ispod peke, riba, rakovi, školjke – samo kažite i dobit ćete. Tražite također i domaće masline i maslinovo ulje, sušene smokve, domaći brandy i vino i tradicionalni desert fritule i kroštule.

 

Joomla SEF URLs by Artio
FaLang translation system by Faboba