Smještaj Hrvatska

Rezervirajte smještaj direktno preko vlasnika

Kuće za odmor i apartmani u Hrvatskoj
Bazen kućni ljubimci
perilica rublja sauna
perilica posuđa satelitska / kabelska TV
dječji krevet ograđeno imanje
pogled na more internet

Island Ugljan

Ugljan je jedan od najslikovitijih otoka u zadarskom arhipelagu. Nalazi se nasuprot Zadra od kojeg ga dijeli samo nekoliko kilometara širok Zadarski kanal. Otok je povezan s kopnom najprometnijom trajektnom linijom na hrvatskoj obali Jadrana. To je zimzeleni otok čija površina je prekrivena maslinicima, idiličnim uvalama i slikovitim ribarskim lukama. Vezan je uz more, jedrenje i ribolov u cijeloj svojoj povijesti. Više od 2000 godina tradicije obrade maslina ostavilo je na tisuće stabala maslina od kojih se dobiva ulje iznimne kvalitete. Otok Ugljan je prirodno lijepo okruženje koje nudi mir i odmor, vruće ljetne dane i nezaboravne noći za trenutke uživanja.

Otok Ugljan je naseljen od neolitika. Prvo poznato ime otoka dolazi od Plinija koji kaže: "Nasuprot Zadra nalazi se otok Lissa." U srednjem vijeku otok je dobio ime sv. Mihovil. Ime Ugljan je relativno novo. To ime zapravo predstavlja glavni proizvod otoka, maslinovo ulje. Većina stanovnika otoka (oko 7.500), uglavnom se bavi obradom maslina, ribolovom i, naravno, turizmom. Arheološki nalazi u mjestu Muline potvrđuju obradu maslina i proizvodnju ulja koja se dogodila prije više od 2000 godina.

Naselja su se smjestila duž istočne strane otoka u prirodnim uvalama. Najpoznatiji su Preko, Kukljica, Kali i Ugljan. Druga strana otoka je strma i nenastanjena. Međutim, ljudi su izgradili kamene kuće i neke od njih mogu se iznajmiti. Ako volite biti bez struje i sviđa vam se stari način života, onda bi vas mogla zanimati ova vrsta smještaja na Ugljanu.

Zbog brojnih uvala, otočića i bogatog podvodnog života, otok Ugljan postao je izazov za ronioce i sportske ribolovce. Valovite ravnice unutrašnjosti prekrivene su desecima kilometara pješačkih i biciklističkih staza. Sa svojim bojama, mirisima i prekrasnom panoramom Zadra i okolnih otocka, ostavlja svojim posjetiteljima nezaboravnu sliku.

Što se tiče vašeg smještaja na otoku Ugljanu, mnoštvo ga je, osim hotela. Većina turista iznajmljuje apartmane na otoku Ugljanu ili kuće. Na vama je da odlučite gdje želite odsjesti tijekom vašeg posjeta, hoće li to biti obiteljska kuća ili vila za odmor na otoku Ugljanu. Tu su i kampovi na otoku Ugljanu za sve vas koji želite biti bliže prirodi.

Ako ste se pitali o otočkoj kuhinji, ona je uglavnom nisko kalorična, lagano začinjena, kuhana mediteranska kuhinja. Svježe ili kuhano povrće, sve vrste plodova mora začinjenih maslinovim uljem i češnjakom, u kombinaciji s vinom je sve što vam je potrebno i što će vam se svidjeti. Dugovječnost mještana je dokaz da su njihove kulinarske navike uistinu zdrave.

Zahvaljujući izuzetno razvedenoj obali, preko 200 otoka i otočića, mnogim kanalima i lagunama i pogodnoj klimi, zadarski arhipelag je raj za sve vrste nautičkih aktivnosti. Postoji nekoliko marina i nautičkih luka na otoku Ugljanu - Olive Island Marina, Marina Preko i nautička luka Kukljica. Noćni život, međutim, je slab na otoku, ali grad Zadar je tako blizu sa svojom bogatom ponudom, tako da vam neće biti dosadno ako ste željni zabave.

Blaga mediteranska klima, plavo more, kamene i pješčane plaže, deseci otoka i otočića u blizini čine otok Ugljan poželjnim za ljubitelje mora i sunca. Krajolik na otoku je uistinu zadivljujući, a vi ćete biti oduševljeni samo mogućnošću gledanja.

 

Joomla SEF URLs by Artio
FaLang translation system by Faboba